• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Blog de Mediciniști

Locul unde toți lucrează ca să îndeplinească vise

  • Blog
  • Drumul spre Medicină
  • Autori

Despre virus, cu de toate.

15 decembrie 2020 Scris de Anda Dilara Nicole Mețac

De cele mai multe ori, auzim că în situațiile dureroase cuvintele sunt de prisos. Confirm.

Am decis ca acestea să fie măcar practice.

Se spune că doare să porți o coroană. Ei bine, cred că această ”coroană” a adus multă durere.

Recent, am pierdut o persoană dragă din cauza acestui virus. Mi-am dorit să scriu câteva informații care poate vor face diferența și pe care să le înțeleagă orice persoană, chiar dacă nu e din domeniul medical:

  1. Poate supraviețui virusul pe suprafețe?

 Da. Orice studiu care pretinde că acesta nu rezistă, se referă probabil pe termen lung. Pe termen scurt, acesta se presupune că rezistă timp de cel puțin trei ore în aerosoli (picăturile aeriene) și:

  • până la 4 zile pe lemn
  • până la 72 de ore pe suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticlă
  • până la 24 de ore pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură
  • până la 4 ore pe cupru.

Preferi discuții sau prevenire? Mai bine în siguranță decât cu regrete.

2. Cum putem să ne protejăm?

Masca, spălatul mâinilor des, gel dezinfectant pentru mâini, curățarea suprafețelor, produse pe bază de alcool. De asemenea, noi nu ne dezinfectăm, ci ne antiseptizam:

Dezinfectare- pentru suprafețe;

Antiseptizare- tot ce e viu, când te dai cu “spirt” pe mâini, poate fi o acțiune de antiseptizare;

”Dezinfectarea” e un termen folosit greșit, dar important e să o faci!

Evită spațiile aglomerate.

3. Care mască e mai bună? Se pot refolosi? Sunt bune măștile din material?

  • Masca chirurgicală- îi protejezi pe ceilalți și te protejezi pe ține, însă nu la fel de puternic ca și cu masca FFP2/FFP3.
  • Masca FFP1/FFP2/ FFP3/N95 – protecție ridicată, deci merită investiția
  • Masca din material- considerente estetice, dar cu protecție minimă, ce tinde spre 0. Decât nimic, e totuși soluția înțeleaptă.

Varianta ideală? Chiar o combinație dintre FFP2/FFP3 și cea chirurgicală.

Concluzia? Te rog, doar, poartă masca de protecție!

 EVITĂM să atingem masca cu mâinile, în public, nu așezăm aiurea masca în buzunar, ci într-un loc special, nu refolosim masca chirurgicală, mai ales fără vreo încercare de dezinfecție, nu o folosim dacă masca e distrusă. Masca din categoria FFP2/FFP3/etc. se poate refolosi cel mai mult, mai ales dacă aceasta a fost protejată de masca chirurgicală deasupra sau se apelează la metode diferite.

4. Masca îmi fură oxigenul, o să mor de la lipsa lui!

R: O să mori de la lipsa de informație, nu de la lipsa oxigenului din cauza purtării măștii. Nu există corelație între mască și hipoxie.

5. Mi se pare răutăcios că cineva nu vrea să mă îmbrățișeze când ne întâlnim!

Te-ai gândit că poate e o persoană imunodeprimată? Că o poți pune în pericol? Nu mai fi egoist. Respectă niște reguli sociale ca și când virusul nu ar exista, învață să respecți limite.

6. Rata de diagnosticare scade, suntem în siguranță?

Trebuie privit din punct de vedere al testării. E normal ca aceasta să scadă

dacă scade și rata de testare 😊

7. Am scăpat de pandemie după ce ne vaccinăm?

 Încă nu. Trebuie așteptată imunitatea comunitară, adică să se producă anticorpii necesari (conform studiilor, minim 2 săptămâni), să se elimine focarele, etc. Vor mai dura câteva luni, probabil.

8. Vaccinul ne va vindeca?

Nu, acesta va preveni îmbolnăvirea sau dacă aceasta există, va proteja de formele severe.

9. Când va apărea vaccinul?

Cât mai rapid cu putință. Țara noastră depinde de deciziile luate la nivel european.

10. Poate vaccinul modifica ADN-ul? Este acesta sigur?

SARS-CoV-2 face parte dintr-o familie de coronavirusuri formate dintr-o particulă virală de formă sferică, acoperită de proteine în formă de țepi, care îi dau formă de coroană. Aceste proteine-țepușă se leagă de celulele umane, dând posibilitate virusului să le infecteze.

Vaccinul constă într-un segment scurt de material genetic, denumit mesager RNA, care dă instrucțiuni celulei umane să facă o versiune inofensivă a proteinei-țintă, un imunogen, care activează răspunsul imun al corpului împotriva virusului SARS-CoV-2.

Adică, ca și când îți pregătești o echipa de detectivi experți să prindă criminalul la un posibil jaf, arătându-le o poză a acestuia.

Panelul de experți a confirmat rezultatele studiului clinic al Pfizer, susținut pe 44.000 de voluntari, potrivit căruia eficacitatea vaccinului este de 95%.

Vaccinul NU poate modifica ADN-ul, deoarece ADN-ul se află în nucleu. Vaccinul NU pătrunde până în nucleu. Nu conține virus atenuat, nu conține fragmente vii. Conține mRNA.

11. Vaccinul vine cu ”microchip”! Vom fi controlați!?

NU. Sunt șanse mai mari să oferi informații personale, benevol și public, pe social media, decât să oferi cuiva vreo informație prin vaccin. NU conține vreun device de urmărire.

Un alt argument absolut evident, de ce acest lucru e imposibil, dar mă simt obligată să îl ofer: costul de producție al unui ”microchip” e mult prea mare ca acesta să EXISTE într-un program de vaccinare și să fie cineva interesat să îl aplice unei populații.

Nu, nu sunt interese mari la mijloc, decât cele care pretind să rămâi tu sănătos.

12. E normal să existe reacții adverse? Trebuie să ne fie frică?

Da, e normal ca un organism, mai ales unul sănătos și tânăr, să aibă reacții mai agresive în fața unei celule “noi”, deoarece ”luptătorii” noștri sunt mai…agili.

Momentan, nu au fost identificate efecte pe termen lung, iar pe termen scurt, acestea pot fi minimale, cum ar fi: cefalee și oboseală.

Sunt șanse mari să faci o reacție alergică și de la un măr sau să ai intoleranță la lactoză despre care nici nu știi, însă tot consideri că astfel de acțiuni nu sunt un pericol. Informează-te întotdeauna! Nu trebuie să ne fie frică.

Acesta se va efectua în 2 ture, denumirea acestei proceduri e “în rapel”.

13. Trebuie să iau medicamente, fără sfat medical, ca să mă protejez?

NU. Orice act de acest fel îți poate pune viața în pericol. Un stil de viață sănătos combinat cu un comportament preventiv poate face diferența.

Să înțelegem virusul acum.

  1. Care sunt cele mai mari probleme pe care acesta le aduce?

Personal, am ales acestea două, dar sunt multișoare:

a.)Furtună de citokine (bradikinine, chiar)

b.)Hipercoagulabilitatea

2. Ce se întâmplă în cazurile grave? Cum poate afecta acesta întreg organismul?

Afectare alveolară (așa se numesc celulele din plămâni, alveole). Se formează mici cheaguri de sânge în vase mici, (capilare). În urma cheagurilor, apar zone de moarte a ţesutului care era irigat cu sânge de vasul respectiv.

 La nivel cardiac, inflamaţie. Deci, afectarea directă a fibrelor musculare cardiace produce tulburări de contracţie a peretelui inimii şi tulburări de funcţionare.

La nivelul ficatului are loc acumulare de grăsime care duce la o tulburare a funcţiei celulei hepatice şi la afectarea capacităţii de detoxifiere a organismului.

La nivelului rinichiului au loc zone de necroză, care fac ca deşeurile toxice din organism să nu se mai elimine aşa cum trebuie, iar în restul organelor, peste tot unde apar microtromboze apar şi zone de necroză (adică de moarte celulară) care vor produce disfuncţia fiecărui organ în parte.

În ganglionii limfatici şi în splină posibilă scădere a numărului de limfocite (”apărătorii”).

Cam așa poate decurge.

3. De ce există în schema de tratament antibiotic, dacă nu este de origine bacteriană? Dar anticoagulante?

 Există diferite tipuri de antibiotic. Astfel, e necesară protecția față de posibile infecții intraspitalicești, cât și de furtuna de citokine prin efectul imunomodulator al unora ( adică îți stimulează sistemul imunitar), exemplu, Azitromicina.

Anticoagulantele sunt necesare pentru hipercoagulabilitatea existentă, adică sângele devine mai vâscos, ceea ce conduce la probleme.
O imagine bună pentru hipercoagulabilitate ar fi expandarea amidonului când facem budincă. De aceea, trebuie să pastrăm sângele în starea normală.

4. Am intrat în contact cu cineva pozitiv dar mă simt bine. Sunt bolnav?

Sunt șanse. Există cam 3-5 zile fără simptome. De aici problema asimptomaticilor.

5. Am contactat acest virus și încep să mă simt mai bine. Am scăpat?

Din nefericire, acest virus se poate manifesta în 3 faze, încercând să exemplific:

I. Simptome moderate, ușoare: febra, dureri musculare, pierdere gust și miros. Ziua 6- posibil să te simți mai bine până în ziua 7 când posibil să intri în recădere.

II. Simptome de pneumonie, posibilă agravare în următoarele 5 zile, intubare, cu efecte foarte grave deja. Posibilă ameliorare în ziua 12…urmată de o agravare în ziua 14 cu furtună de citokine.

 III. Simptome de fază gravă, în care sistemul imunitar atacă, practic, organismul.

Posibil deces.

Păstrează atenția asupra oricărui tip de modificare. Rămâi în contact cu cadre medicale în caz de agravare. Rămâi în stare alertă, mai ales dacă ai afecțiuni asociate sau te afli în categorie de risc. Cu cât mai mult timp salvat, cu atât mai bine.

6. Vom scăpa de acest virus?

DA! Cu atenție, educație, respect față de ceilalți și combaterea în principal a epidemiei de informații false despre seriozitatea problemei.

7. De ce e atât de rezistent, dar suntem protejați dacă ne spălăm cu săpun?
Deoarece, ca și în cazul oamenilor, apa nu ne face să ne ”topim”, dar acidul sulfuric, da. E o reactie chimică, chiar fizică, datorată componentelor din săpun, care distruge virusul.

NOTĂ: Pe această cale îmi doresc să mulțumesc profesorilor, cum a fost profesorul meu de semiologie medicală lp, profesori care își fac timp să ne explice ce se întâmplă din punct de vedere medical, chiar dacă nu face parte din ”programă”.

Vă apreciem eforturile!

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram

Articole recente

  • APEL LA INFORMARE
  • Despre virus, cu de toate.
  • Arta de a aprecia un ”NU ȘTIU” pe care alții ȘTIU să îl facă
  • Întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi în fiecare zi
  • Totul a fost…doar un vis! Dar oare, visele se împlinesc?

Categorii

  • Aventuri din UMFistan (47)
  • Erasmus (5)
  • Guest posts (3)
  • Medicina Dentara (10)
  • Pe drumul spre Medicina (25)

Doctorii care au scris pentru noi

Prima generație de bloggeri mediciniști a terminat facultatea și le suntem tare recunoscători!

  • dr. Ionuț Caravan (Co-fondator)
  • dr. Codrin Tocuț (Co-fondator)
  • dr. Roxana Țaga
  • dr. Viviana Popa
  • dr. Elena Raluca Vlad

Etichete

admitere anul I anul II anul III bekind boboci Cluj despreinima dezamagire disciplina Erasmus examene germania hardship hope incurajare inspiratie Medic medicina medicina generala medicinaonline medicinist medstudent mentalhealth mg motiva motivatie motivation mures nevergiveup online pacient pandemie pasiune Sibiu speranta SSMB Stomatologie targumures UMFCD umfiasi umfst UMFT virusuri volunteering

© 2021 Blog de Medicinisti