• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Blog de Mediciniști

Locul unde toți lucrează ca să îndeplinească vise

  • Blog
  • Drumul spre Medicină
  • Autori

Top 8 locații pentru turiștii mediciniști/pasionați de științe exacte

14 octombrie 2020 Scris de Teodora Niculescu

Bună! Mă numesc Teodora și îmi place foarte mult să călătoresc. În același timp sunt pasionată de științele medicale. Dacă vreți să le îmbinați pe cele două, acest articol vă va prezenta niște locuri foarte interesante, atracții turistice puțin cunoscute, dar care merită (din experiență personală)! Așadar, vă voi povesti despre locurile care m-au impresionat cel mai mult.

1.Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, București

Acesta este un muzeu ce trebuie vizitat măcar o dată de orice pasionat de științe. Veți putea admira un lanț de diorame ce reprezintă o călatorie prin diverse ecosisteme și niște impresionante fosile de dinozauri. În expoziția permanentă veți găsi și un mic sector dedicat ADN-ului. Acolo găsiți câteva scheme drăguțe pentru când învățați la genetică.

Mie mi s-au părut tare interesante câteva expoziții de anatomie comparată pentru diverse sisteme. De exemplu, era prezentată inima mai multor viețuitoare, de la pești, la amfibieni și până la mamifere. 

Expoziția dedicată omului și anatomiei este destul de mică, dar cu siguranță puteți găsi exponate interesante. Este expus un specimen formolizat – o mână disecată, ceea ce este interesant când cunoști/înveți anatomie.

Pentru studenții de la Medicină intrarea este gratuită. Muzeul este destul de mic, îl puteți vizita în aproximativ 1,5 ore. 

2.Muzeul Național de Istorie a României, București

Aici puteți vedea o replică realizată după “Columna lui Traian” și de asemena o parte din tezaurul lăsat de strămoșii noștrii. În aripa dedicată tezaurului, ultimul exponat după ce ai înconjurat sala, pus într-o vitrină peste care poți trece foarte ușor cu vederea, este premiul Nobel acordat cercetătorului român George Emil Palade în anul 1974. Fiul laureatului Nobel, profesorul Philip Palade, a fost prezent la ceremonia prin care diploma și medalia de acordare ale premiului Nobel au intrat în patrimoniul muzeului și au fost expuse în Sala Tezaurului Istoric. Acest “tezaur” intelectual ar trebui să ne aducă aminte că valorile adevărate nu rezidă mereu în obiecte de aur, bijuterii prețioase ori mașini scumpe. 

3.The old operating theatre, Londra

În podul unei biserici de la începutul secolului al XVIII-lea puteți găsi un muzeu ce oferă o perspectivă inedită asupra istoriei medicinei și a chirurgiei. Aici veți observa instrumentar din perioada victoriană, vă puteți informa despre primele metode de anestezie, asepsie și antisepsie, dar de departe atracția principală este “sala de operație”. Este cel mai vechi “Operating theatre” din Europa, el fiind inclus în anul 1822. 

4.Muzeu Fleming, Londra 

Spitalul St. Mary găzduiește muzeul “Laboratorul lui Alexander Fleming” în care celebrul om de știintă a descoperit penicilina în 1928. Alexander Fleming și-a părăsit laboratorul pentru a merge în vacanță și din grabă a uitat să curețe câteva vase petri. Puțin știa domul Fleming că această neglijență îi va aduce premiul Nobel în anul 1945. Laboratorul este foarte mic, așa cum se poate observa și în imagine. 

Una dintre primele culturi de penicilină

5.Nemo Science Museum, Amsterdam

Din punct de vedere al exponatelor este un muzeu perfect pentru familii. Veți întâlni multe experimente interactive și multe activități prin care cei mici pot învăța despre știință prin joacă. Când l-am vizitat urma să trec în clasa a XII-a, deja parcursesem Sfântul Corint o dată și am fost surpinsă când am văzut mici animații care mi-au clarificat niște dileme de la vremea respectivă. 

PRO TIP: puteți urca pe acoperișul muzeului. Efortul este considerabil, dar priveliștea este pe măsură!

6.Micropia, Amsterdam

Grădina zoologică din Amsterdam are două tipuri de viețuitoare: macroscopice și microscopice. Micropia este în adevăratul sens al cuvântului prima grădină zoologică microscopică. Pe lânga numeroasele vase Petri ce conțin tot felul de bacterii sau fungi, aici puteți observa și un laborator activ. Medicii și cercetătorii lucrează, iar un geam mare de sticlă vă permite să urmăriți acest proces. 

Acest muzeu se bazează foarte mult pe interacțiune și pune accentul pe faptul că numai făcând ceva putem învăța cu adevărat. De-a lungul expoziției sunt numeroase microscoape destul de performante (acționate cu un joystick astfel încât și un copil să le poate manevra) care prezintă diferite culturi. Eu țin minte că am văzut niște euglene care se plimbau fericite în mediul de cultură. 

De asemenea, au adevărate “experimente” în urma cărora orice persoană va rămâne cu ceva. Cel mai hazliu mi s-a părut “Kiss-o-meter” un spațiu unde îndrăgostiții se pot săruta, iar un dispozitiv estimează numărul de microorganisme schimbate între cei doi. Un moment drăguț pentru Romeo, Julieta și cele aproximativ 80 de milioane de bacterii schimbate între cei doi. 

7.Medical Museion, Copenhaga

Într-o casă specific scandinavă, fără prea multe semne pentru turiști se află unul dintre cele mai interesante muzee ascunse din Copenhaga. Medical Museion găzduiește mai multe expoziții cum ar fi: “Mind the gut” care examinează relația dintre sistemul nervos și intestine din mai multe perspective: istorică, în artă și în științele exacte. “The Body Collected” este o colecție impresionantă de anatomie patologică, genetică și materiale folosite curent în cercetare. Puteți vedea și fostul amfiteatru unde studenții erau învățați anatomie prin disecții încă din 1787.

Deși chiar și copii sunt bine primiți conform paginii lor web, vă sfătuiesc să veniți la acest muzeu doar dacă aveți un stomac tare. Nu este pentru oricine, unnele specimene sunt destul de dure așa că gândiți-vă poate de două ori. Dar dacă știți că nu întâmpinați probleme de aceasta natură, atunci veți fi plăcut surprinși de acest muzeu.

8.Musée de la Médecine, Bruxelles

O atracție în periferia orașului, în campusul Erasme este Muzeul de Medicină din Bruxelles. Aici puteți veda instrumente medicale, obiecte arheologice, picturi și modele anatomice care descriu istoria medicinei din antichitate până în prezent. De departe, cel mai impresionant est modelul anatomic al doctorului Louis Auzoux, care datează din secolul al XIX-lea. Cadavrul este realizat din papier-mâché. Prin tehnici de imagistică moderne se observă cum acest model este realizat cu mare atenție la detalii și în interior. Modelul acesta era esențial pentru cei care învățau anatomia la vremea respectivă pentru că încă nu se implementase conservarea cu formol, iar lucrul pe cadavre umane era foarte dificil, iar igiena lăsa de dorit. 

Surse fotografii: arhiva personală și google images

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bara principală

  • Facebook
  • Instagram

Articole recente

  • APEL LA INFORMARE
  • Despre virus, cu de toate.
  • Arta de a aprecia un ”NU ȘTIU” pe care alții ȘTIU să îl facă
  • Întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi în fiecare zi
  • Totul a fost…doar un vis! Dar oare, visele se împlinesc?

Categorii

  • Aventuri din UMFistan (47)
  • Erasmus (5)
  • Guest posts (3)
  • Medicina Dentara (10)
  • Pe drumul spre Medicina (25)

Doctorii care au scris pentru noi

Prima generație de bloggeri mediciniști a terminat facultatea și le suntem tare recunoscători!

  • dr. Ionuț Caravan (Co-fondator)
  • dr. Codrin Tocuț (Co-fondator)
  • dr. Roxana Țaga
  • dr. Viviana Popa
  • dr. Elena Raluca Vlad

Etichete

admitere anul I anul II anul III bekind boboci Cluj despreinima dezamagire disciplina Erasmus examene germania hardship hope incurajare inspiratie Medic medicina medicina generala medicinaonline medicinist medstudent mentalhealth mg motiva motivatie motivation mures nevergiveup online pacient pandemie pasiune Sibiu speranta SSMB Stomatologie targumures UMFCD umfiasi umfst UMFT virusuri volunteering

© 2021 Blog de Medicinisti