Începând cu data de 23 septembrie tinerii boboci au fost așteptați cu mare drag la Freshers Week, proiect creat special pentru ei. În cadrul acestui eveniment ei au avut ocazia de a cunoaște mai bine facultatea, de a vizita săli de curs, precum și campusul universității ,dar și să afle mai multe despre diversele organizații din cadrul facultății. Printre acești boboci mă aflam și eu, o tânără plină de emoții și nerăbdătoare de a afla cât mai multe despre locul care urma să îmi fie ca o a doua casă pentru următorii șase ani.
Ușor timidă, am trecut pe la diverse standuri care se aflau în holul central al facultății unde, studenți din ani mai mari, care activează în cadrul organizațiilor ni le-au prezentat cu mare drag. Ne-au vorbit despre proiectele pe care le-au organizat ,dar și oportunitățile care se ivesc la tot pasul în această facultate. Entuziasmul și pasiunea cu care vorbeau îmi dădeau o stare foarte bună, dar îmi stârneau și o senzație de admirație față de ei, deoarece reușiseră cu atâta candoare să îmbine utilul cu plăcutul.
A urmat apoi un tur al facultății, realizat tot de studenți care ne arătau sălile de curs, ne vorbeau despre profesori, orar, examene și multe alte subiecte legate de facultate. Era tare plăcut să vorbești cu cineva care a trecut prin toate aceste experiențe și să vezi că se poate totuși, că nu e atât de greu pe cât auzim mereu.
Pe seară, a avut loc conferința „How to survive UMF” în cadrul căreia ne-au fost prezentate Societatea Studenților în Medicină din București, dar și toate aspectele care țin de aceasta. De asemenea, ni s-a mai vorbit și despre alte organizații, precum Societatea Studențească de Chirurgie din România sau LifeSim, dar și despre colegialitate, prietenie și ambiție. Un moment chiar plăcut a fost cel în care toți ne-am luat de mână, m-a făcut să simt că fac parte din ceva mult mai mare decât mine și că nu sunt doar o simplă studentă, că pot face mult mai multe.

Pe parcursul săptămânii au mai avut loc diverse training-uri despre colegialitate, modalități de învățare, despre Time Management sau despre Motivation & Empowerment. Pentru a face totul cât mai plăcut, au fost și ateliere de dans și teatru, precum și o vânătoare de comori. Toate aceste activități au avut ca scop crearea unei legături între noi, bobocii, care am avut ocazia de a ne cunoaște și de a ne împrieteni. De asemenea, au fost organizate și diverse workshop-uri precum Knots & Sutures, de către cei de la SSCR. Eu am participat la workshop-ul organizat de către cei de la LifeSim și sincer aceasta a fost activitatea mea preferată din toată săptămâna.
Acesta este un centru de simulare medicală, dedicat studenților și elevilor, cât și medicilor și asistenților care doresc a se perfecționa constant. Ni s-a prezentat centrul și activitățile din cadrul lui, dar am avut ocazia de a învăța lucruri noi, cum ar fi luatul tensiunii sau pusul unei branule. Lucruri aparent simple pentru cei cu experiență, dar pentru noi, bobocii acestea au reprezentat un pas promițător pentru viitoarea noastră carieră.
Sunt voluntar LifeSim de 3 ani. Am aplicat ca voluntar după o prezentare despre acest centru de simulare. Mi s-a părut din altă lume – sau dintr o lume civilizată – și am zis că vreau să fac parte din echipă. Am descoperit aici, cu riscul de a suna clișeic, o familie. Totul funcționa ca o familie ceea ce m-a îndemnat să-mi petrec din ce în ce mai mult timp aici. Este mixul perfect de fun si învățat, un mediu chill în care poți să înveți atât de la colegii mai mari (mulți rezidenți care au fost voluntari LifeSim se întorc regulat la centru, fie pentru workshopuri, fie doar să ne mai arate nouă, voluntarilor diferite manevre sau să efectuam scenarii cu care ei s-au întâlnit în spital). Centrul dispune de extraordinar de multe simulatoare, de la cele de BLS, la simulatoare extrem de avansate precum cel de angiografie sau nașteri. Vizibilitatea și numărul de workshopuri au crescut mult în ultimii ani și datorită cererii destul de ridicate am putut să organizam workshopuri din ce în ce mai complexe. Pe lângă workshopurile din weekenduri, mai organizăm și tabere de vară, cu participare internațională. Ca să-ți răspund la întrebarea “Ce înseamnă LifeSim pentru mine?”: O familie în care ne ajutăm să creștem atât pe plan medical cât și uman și la rândul nostru încercăm să-i învățăm pe alții.
– Zaharia Marius, trainer LifeSim
O altă conferință extrem de utilă pentru boboci a fost cea intitulată First year Spoilers, în care ni s-a prezentat partea administrativă ce ține de facultate. Ni s-a vorbit despre cursuri, credite, orar, grupe și serii, burse, bibliotecă și viața de student în general. Am avut ocazia și de a pune întrebări legate de orice nelămurire pe care o aveam despre facultate și ni s-a răspuns cu mare drag. Bineînțeles că această săptămână minunată nu putea să rămână nemarcată și de o petrecere pe măsură. Boboci dar și studenți din ani mai mari, am avut ocazia de a ne cunoaște, de a dansa împreună, bucurându-ne din plin de ceea ce este denumită colocvial: „viață de student”.
Născut din dorința unor tineri studenți mediciniști de a fi alături de viitorii lor colegi, facilitându-le procesul de adaptare și integrare în colectiv, proiectul Freshers’ Week se află anul acesta la cea de a doua ediție. Acesta este un proiect cu și despre tineri, primul pas către schițarea unui adevărat colectiv în care altruismul, ambiția și generozitatea își fac simțită prezența. De-a lungul celor 5 zile am avut ocazia să cunoaștem tineri cu un potențial uriaș, să interacționăm și nu în ultimul rând, să împărtășim și să învățăm din experiențele personale ale fiecăruia. Freshers’ Week reprezintă mai mult decât un proiect, este dovada prieteniei și a dorinței de a fi alături de cei aflați la început de drum. După cum s-a afirmat în cadrul uneia dintre conferințe “Together we are stronger.” Acesta este și mesajul nostru pentru studenții din anul I, pe care îi încurajăm să continue drumul început la Freshers’ Week, implicându-se activ în Societate și descoperind împreună cheia succesului.
– Reboșapcă Mara, membru SSMB
Această săptămână a fost plină de emoție, bucurie și entuziasm. Am cunoscut multe persoane minunate și am avut parte de activități foarte interesante. M-am încărcat cu energie pozitivă, dar și motivație, care sper să rămână cu mine pe parcursul acestui drum pe care l-am ales. Succes nouă, bobocilor dar și celorlalți studenți în noul an universitar! Să fie plin de bucurii și reușite deoarece: „ Non scholae sed vitae discimus! ”

Lasă un răspuns